I år skal du ha firehjulstrekk i hagen

8. april 2019 Aktuelt
Automower® 435 AWD kommer fram der andre robotgressklippere må gi opp. Foto: Husqvarna.

Er du lei av å klippe gresset? Da er en robotgressklipper det perfekte valg! Her er ekspertens kjøpetips.

Det er ikke uten grunn at stadig flere nordmenn forelsker seg i sin nye robotgressklipper:
Du slipper å kaste bort de få solskinnsdagene med å klippe selv, og kan i stedet nyte tilværelsen mens robotgressklipperen gjør jobben. Siden de små robotene ikke bryr seg om ruskete vær, vil de også klippe gresset jevnt og trutt gjennom hele sesongen. Resultatet er en jevn og flott plen som både er pen å se på og behagelig å gå på.
Det store spørsmålet er imidlertid hva du skal tenke på før du kjøper. Her er derfor kjøpetipsene til Rune Kirkenær fra Skogsredskaper.

Kvalitet gir deg en problemfri hverdag

– Robotgressklippere kommer jo i flere prisklasser. Vi ser imidlertid at våre kunder er opptatt av en problemfri hverdag, hvor ting bare skal virke. Faller du i den kategorien anbefaler jeg derfor å velge en kvalitetsmaskin som jobber smart, samtidig som den er stor nok til å dekke hagen din, sier Kirkenær.

– Vi i Skogsredskaper har solgt Husqvarna og deres Automower-modeller i over 20 år. Siden vi også tar service, vet vi at dette er produkter det er svært lite problemer med. I tillegg skal jeg ikke legge skjul på at det alltid er hyggelig å konstatere at Automower gjør det svært bra i tester, både her i Norge og i utlandet.

Årets store store nyhet: 4-hjulstrekk i hagen

– Har du en ordentlig stor hage med store høydeforskjeller er det definitivt Automower® 435 AWD du skal ha, sier Kirkenær.

Husqvarna Automower® 435X AWD: Firehjulsdriften gjør at den alltid kommer fram, og leddstyringen gjør at den enkelt manøvrerer seg gjennom trange passasjer. Foto: Husqvarna.

Husqvarna Automower® 435X AWD: Firehjulsdriften gjør at den alltid kommer fram, og leddstyringen gjør at den enkelt manøvrerer seg gjennom trange passasjer. Foto: Husqvarna.

– Som navnet tilsier er dette den første modellen med drift på alle hjul. Resultatet er at den takler langt røffere terreng enn konkurrentenes alternativer, og den kan blant annet jobbe i hellinger på opp mot 35 grader (70%) uten å sette seg fast. Den har i tillegg svært stor kapasitet, og kan enkelt håndtere hager på inntil 3500 kvadratmeter. Dette er dermed den definitive toppmodellen for deg som vil ha det beste, eller for de som har lyst til å skille seg ut i nabolaget, humrer Kirkenær.

– Som toppmodeller flest befinner den seg likevel relativt høyt på prislisten. Det er derfor viktig å få fram at de aller fleste vil klare seg meget bra med de rimeligere alternativene, sier han.

Storselgerne Automower 315X og 430X

– Når en Automower har bokstaven X i modellnavnet har den Husqvarnas nye X-line design, sier Kirkenær. Det betyr blant annet at den er utstyrt med LED-lys i fronten, og at den enkelt kan fjernstyres og spores via app på mobilen – uansett hvor du befinner deg.

– Automower® 315X og 430X har vært våre definitive storselgere de siste årene. Det som skiller de to er i hovedsak arbeidsområdet, altså hvor stor hage de kan klippe.

– Vårt råd er at du velger en robotgressklipper som dekker et større areal enn plenen din. Dette gjør at maskinen ikke trenger å ta så lange økter og bidrar til at maskinen får en lengre levetid. Hvis du for eksempel har en plen på 1000 kvadratmeter, så skal en Automower 310 klare det. Vi anbefaler likevel at du går opp til en 315 eller 315X.
Automower® 315X har for eksempel en arbeidskapasitet på opp til 1600 kvadratmeter, noe som gjør den perfekt for de fleste hager i Oslo-området, som sjeldent er på mer 1000 kvadratmeter.

Automower® 315X i aksjon. Her ser du også appen, som finnes til både iPhone og Android. Foto: Husqvarna.

Automower® 315X i aksjon. Her ser du også appen, som finnes til både iPhone og Android. Foto: Husqvarna.

– Den litt større 430X har derimot en arbeidskapasitet helt opp til 3200 kvadratmeter, og er dermed det opplagte valget for deg som har en større tomt, sier Kirkenær.

Automower® 430X har en rekkevidde på opp til 3200 m2. Den har også litt større klippebredde (24 vs 22 cm) og takler litt større hellinger (24 vs 22 grader) enn lillebror 315X. Foto: Husqvarna

Automower® 430X har en rekkevidde på opp til 3200 m2. Den har også litt større klippebredde (24 vs 22 cm) og takler litt større hellinger (24 vs 22 grader) enn lillebror 315X. Foto: Husqvarna

– Alle Automower-modellene er forøvrig kjent for å ha god framkommelighet, og både du og naboen vil sette pris på det lave støynivået. I tillegg er de selvfølgelig tyverisikret med egen PIN-kode, slik at kjeltringene ikke skal la seg friste for mye, sier Kirkenær.  

Forskjellen på smarte og dumme robotgressklippere?

– Den store forskjellen på gressklipperne er hvordan de jobber, sier Kirkenær. De enkleste modellene vil stort sett kjøre vilkårlig rundt i hagen på kryss og tvers, inntil de møter en hindring eller går tomme for strøm og må lade.

– Når vi sier at Automowers X-modeller er smartere, er det altså fordi de husker hvor de allerede har vært. Det gjør at de ikke kaster bort tiden på å klippe på samme sted, men fortsette videre på resten av hagen. De klipper ganske enkelt mer effektivt og rasjonelt, sier han.

Husqvarna Automower 430X i aksjon. Foto: Husqvarna

Husqvarna Automower 430X i aksjon. Foto: Husqvarna

Hva må du tenke på ved installering?

– Alle robotgressklippere er avhengig av en kabel rundt eiendommen som markerer yttergrensene for hvor de skal gå. Lengden på en slik kabel vil naturlig nok avhenge av hvor stor hage du har, og her velger man derfor installasjonskit etter behov sier Kirkenær.

– Alt dette kan du selvsagt montere selv. Vi ser likevel at de som har større hager, eller en litt komplisert inndeling med mange områder de ikke vil ha klippet, gjerne ber om hjelp. Da stiller vi selvsagt opp selv, eller ordner dedikerte anleggsgartnere som kan hjelpe deg, sier han.  

Installasjonskit innholder kabel og alt du trenger. Pakkene heter Small som gir 150 meter ledning, Medium som gir 250 meter, og Large på hele 400 meter.

Installasjonskit innholder kabel og alt du trenger. Pakkene heter Small som gir 150 meter ledning, Medium som gir 250 meter, og Large på hele 400 meter.

Hva med service og oppbevaring?

– Alle Automower-klipperne tåler regn, og kan fint stå ute. Vi anbefaler likevel at du gir din Automower tak over hodet når den står til lading, sier Kirkenær. Det handler ganske enkelt om å redusere fuktighet, samtidig som du skåner maskinen mot UV-stråler som over tid kan matte fargene.

– Mange av kundene våre velger å levere maskinen inn til service og oppbevaring når sesongen er over, og da sjekker vi at pakningen som holder fukten ute er intakt, skifter eventuelt slitte blader, og sørger selvsagt for at batteriet lades. Det er imidlertid fullt mulig å vinterlagre din Automower selv.

– Trikset er da å lade batteriet fullt opp, før du tar inn både ladeplate og maskin slik at de  ikke blir utsatt for frost. Vi anbefaler også at roboten lagres horisontalt, og at du gir den minst en ladesyklus i løpet av vinteren. Da er du sikret en problemfri oppstart til neste sesong, avslutter Kirkenær.

NYSGJERRIG? Se hele utvalget av robotgressklippere hos Skogsredskaper her!